Az üdülőháztól kiindulva, rövidebb-hosszabb sétával, az alábbi látnivalók közelíthetők meg:

  1. Magos-kői kilátópont (A háztól 1 km-nyire). A 60 m magas fennsíkperemi sziklaszirtről a Garadna-völgyre, a Nagy-fennsík vonulataira nyílik nagyon szép panoráma.
  2. Vidróczki-barlang (2,5 km) Csókás és a Magos-kő között, a Kis-fennsík D-i peremén nyílik a 20 m hosszú, több kürtővel a felszínre nyíló, könnyen járható barlang. A legendák szerint Vidróckinak, a híres betyárnak egyik búvóhelye volt.
  3. Örvény-kő csúcsa (2,5 km) A terület legmagasabb pontja, ahol a szép kilátás mellett, a szabadségharc leverése után a környéken bujdosó Jókai Mór emlékműve is megtekinthető.
  4. Szentléleki kolostorromok (3 km) Az akkoriban itt működő erdő mélyi kolostort a Pálos-rendi szerzetesek építették. A XIII. századi gótikus stílusú romok mellett található a szentléleki túristaszálló, ahol büfé is működik.
  5. Látókövek (3 km) A fennsík É-i peremén magasodó látványos mészkőszirtekről Észak felé nyílik csodálatos panoráma. Tiszta időben innen a magas-Tátra vonulatai is láthatók.
  6. Udvarkő vagy Dante pokla (4 km) A hajdani barlangcsarnok beszakadásával keletkezett monumentális, függőleges falú sziklaudvar 20 m mély, és 20-30 méter átmérőjű katlant képez. Az impozáns látványt nyújtó szakadékdolina oldalából kisebb barlangok nyílnak. Az Udvarkő nyáron is hideg mikroklímája botanikailag is érdekes növényvilág megtelepülésének kedvezett. Kedvelt turisztikai látványosság. Magyarországon több hasonló karsztjelenséget nem ismerünk. Környékén számos tipikus víznyelőberogyás és kisebb-nagyobb barlang is található, amelyek azonban csak engedéllyel, ill. tapasztalt vezetővel látogathatók.
  7. Köpüskő (2 km) Szentlélektől K-re 1 km-re található, fennsíkperemi sziklaorom, amelyről nagyon jó kilátás nyílik a Garadna-völgy és Bánkút térsége felé. A szép geológiai formákat mutató, 20-30 méteres sziklafalak a hegymászóknak is gyakorlóhelyül szolgálnak. Közelében található a jó ivóvizet nyújtó pihenőhely, a Köpüs-forrás is.
  8. Felső-forrási-barlang (5 km) A forrás felett kb 35 méterrel magasabban található, 20 méter hosszú barlangcsarnok több helyen felszínre harapózó kürtőkkel tagolt. Az alatta fakadó forrás a Kis-fennsíki terület egyik legjelentősebb karsztforrása. A mögötte húzódó vízvezető barlangrendszer ma még felfedezésre vár.

A fenti látnivalók elhelyezkedését, sorszámuk megadásával a mellékelt térképen, sárga pontokkal tüntettük fel.

www.baratsagkert.hu - Barátságkert klucsosház.